Sensor Jammer

Hogyan kezdjek bele XW 2.0-ba?

2019. szeptember 06. 08:22 - Sensor Jammer

Ez a cikk 2019 szeptemberében készült. Az alábbiakban az ekkor aktuális legjobb tanácsokat próbáltam összegyűjteni. Valószínű hogy az idő előrehaladtával, főleg pár év múlva az itt megtalálható információk el fognak avulni!
Ha ezt olvasod,
akkor már megtetszett az XW, ugye?
Ha megtetszett az XW,
és még nincsen ilyened,
akkor te a 2.0-át fogod játszani:

ez a sorvezető neked szól! 
.engagement_s.jpg

Miért 2.0?

Az 1.0-ás hajók éppen kezdenek kikopni a kereskedelemből: egyre kisebb számban/hektikusan lesznek elérhetőek; akár újként, akár használtként. A magyar közösség alapvetően áttért a 2.0-ra, ezért ha nem csak otthoni játékra kell, akkor a legjobb tanács az, hogy vegyél 2.0-át.
A 2.0 - tudom - drágább. És igen, jelenleg kevesebb hajó kapható hozzá. Mindkettővel lehet vitatkozni (kezdheted itt, a hazai játékosok legnagyobb gyüjtőhelyén), de most itt nem fogok. Ha elriaszt, hogy egy 2.0-ás hajó 2000 ft-al drágább lett az 1.0-áshoz képest, akkor lehet, hogy ez a post (vagy ez a játék!) nem neked való.

Biztos?

Ha nem igazán tudod, hogy mi a különbség az 1.0 és 2.0 között, akkor nagyon figyelj, hogy csak a 2.0-t vegyed! (2.0: a sokkal feketébb dobozok!) Ha később már eléggé megismerted a 2.0-át, akkor már eldöntheted, hogy hogyan próbálod kombinálni a kettőt, merthogy: nem kompatibilisek egymással.

Szóval: 2.0

Van kedvenc frakciód? Kik tetszenek legjobban a SW univerzumból? Talán a lázadók, akikre igen kedvező fényt vet a 4-5-6-os rész? Esetleg az igazságos birodalom, aki minden érző vagy gépi lényt egyenrangúként elnyom kezel? Talán a régi köztársaság örzői, a fék és kontrol nélkül elszabadult őrült Jedi rend lovagjai és támogatóik, a klón seregek? Esetleg pont ellenlábasaik, a szeparatisták droid seregei? Bármelyik is, jó helyen jársz!

 

De mi is kell ehhez a játékhoz?

- műanyag hajók! Igen, ez a leglátványosabb része! Először is, olyan hajókat érdemes venni, amik tetszenek! Melyik "jó"? Melyik "nem jó"? Nincs igazán ilyen! Mindegyik más! Valamelyik kicsit más, valamelyik nagyon más! -> próbáld ki!
- mindenféle egyéb segédeszköz: kártyák, tokenek, sablonok, kockák, stb.
- játéktér, ami kijelöli a hajók lehetséges pozíciójának határait. Ez "otthoni" játéknál lehet akár a konyhaasztal is (igen, tessék letakarítani előtte!), vagy kicsit komolyabban az FFG által javasolt "playmat", egy kb. 92x92cm-es szőnyeg, szép SW-témájú képekkel... De lehet valami köztes megoldás is...

Core Set, avagy a kezdőkészlet

Ha birodalmi vagy lázadó-szimpatizáns lennél, akkor a legjobb belépési pont a "Core Set", a kezdőkészlet megvétele, de miért is? Nézzük, mi is található benne!
coreset_whiteback.jpg
- 2 birodalmi TIE Fighter és egy lázadó X-Wing T65 hajó (műanyag figurák, műanyag talpak és magasító-pöckök, manőver-tárcsák, pilóta-kártyák és hozzá pilóta karton-talpak)
- egyéb fejlesztés-kártyák (pl. Hull Upgrade, R2-D2 astromech, Proton Torpedo, stb.: ezek egy része csak ezekhez a hajókhoz vagy frakciókhoz használható, más részük pedig bármely frakciónál, illetve teljesen más hajóknál is használható)
- tokenek
- dobókockák: 3 piros (támadó-) és 3 zöld (védekező-) kocka
- manőversablonok és távolságmérő (kartonból)
- aszteroidák (akadályok, kartonból)
- sebzéspakli (33 darab sebzés-kártya)
- szabálykönyv
- egyebek (...amik senkit nem érdekelnek, pl: Quick Start Guide, Quick Build Cards...)

 

Mi lehet a jellemző elvárás, amivel valaki nekivág az XW 2.0-nak?

-"XW 1.0-ból jövök, és mindent szívesen megveszek" --> aki ilyen, annak nincs szüksége segítségre ez ügyben!
-"XW 1.0-ból jövök, és olcsón szeretnék átállni XW 2.0-ra" -> áttérés XW 2.0-ra
-"Tök kezdő vagyok, és birodalmiakkal vagy lázadókkal játszanék!" --> vegyél egy Core Set-et és hajókat a frakciódhoz!
-"Tök kezdő vagyok, de sem a birodalom, sem a lázadás nem érdekel! Viszont játszanék a [BÁRMI MÁS] frakcióval!" --> Szuper! Ez a post pont neked szól! Olvass tovább!

Ezen lehet a legtöbbet spórolni:

Mielőtt valaki komoly bevásárlásokba kezdene, nagyon bíztatok mindenkit, hogy játszon előtte!
-Hogyan? A fent linkelt FB-csoportba jelentkezzen, és írja meg ott, hogy "kezdő vagyok, lenne-e valaki, aki megmutatná a játékot?". A magyar közösség főleg a nagyvárosokban koncentrálódik, ott biztosan talál valakit, aki segít a kezdő lépések megtételében.
-Miért? Mert lehet, hogy élőben mégsem tetszik a játék, a mechanikája, a szerencsefaktor, a kézügyesség, a lépések óhatatlan pontatlansága, stb...
A játék alapból nem olcsó, és nyitott pénzügyi végű :): folyamatos fejlesztéseket, újabb hajókat és egyéb dolgokat igényelhet, sosem lesz olyan állapot, hogy "na, mind megvettem, már életem végéig csak játszok vele" - illetve lehet, de amellett el fog haladni a közösség, és nem biztos, hogy vissza fog nézni (lásd: az XW 1.0 példáján). Ha közösségbe is jár játszani/versenyezni valaki, az bizony még egy kevéske pénz, viszont annál komolyabb idő-ráfordítás! Az XW-játék lényege a közösségi játék és a versenyek! Mert otthon bizony rá fog unni bárki, de ha egy évben 30+ teljesen különböző sereg ellen tud valaki játszani, az bizony nagy élmény!
Szóval: nem olcsó, ezért az a legjobb tanács, amit bárkinek adhatok, hogy próbálja ki, jöjjön el versenyre - akár nézőnek - és gondolja át a beleugrás előtt.

Az XW elmúlt hat évnyi történetében 2019 ősze hozta el először azt a kegyelmi állapotot, hogy a(z éppen aktuális) Core Set megvétele nélkül is teljes értékűen lehet kiállni az ~űrbe~ asztalra, ha kellő körültekintéssel a következő dolgokat beszerzi magának valaki.
Persze fogós kérdés, hogy: érdemes-e elkerülni a Core Set beszerzését? (pénz beszél, wookie ugat..) - lássuk hát!

A Core Set kihagyása esetén is be kell szerezni olyan eszközöket, kellékeket, amik a játékhoz alapvetően szükségesek. Ezeknek a "szükségeseknek" is lehetnek különböző szintjeik, mert pl. otthonra egy papírra rajzolt, kivágott aszteroida is megteszi, ami csak hasonlít az eredetire, de versenyre csak "eredeti, hivatalos" elfogadható. Szerencsére hamarosan minden szükséges kellékből a Core Set-től függetlenül is megfelelő minőségű elérhető lesz a játékosok számára! (várható a 2020 januári FFG XW 2.0 kiegészítők megjelenése)

Vegyük újra, hogy milyen komponensek találhatóak a Core Set-ben, abból a nézőpontból, hogy mennyire szükségesek:
-2 birodalmi TIE Fighter és egy lázadó X-Wing T65 hajó: elhagyhatóak (ha nem pont ezekkel a hajókkal szeretne valaki játszani)
-egyéb fejlesztés-kártyák: elhagyhatóak
-tokenek: szükségesek
-dobókockák: szükségesek
-manőversablonok és távolságmérő: szükségesek
-aszteroidák: szükségesek
-sebzéspakli: szükségesek
-szabálykönyv: elhagyható, mert letölthető
-egyebek: elhagyhatóak

 

Hogyan szerezzük be ezeket a szükséges dolgokat?

- tokenek (fókusz, kitérés, disarm, stressz, kritikus találat, pajzs, pajzs-erősítés, kalkuláció, jam, tracktor, force, charge, id/TargetLock, ion, strain, cloak)

Egy részüket a dobozosan megvásárolt új hajókhoz is adják, nagyjából annyit, amennyire annak a hajónak és a fejlesztésinek szüksége lehet. A többi token-fajtából jellemzően pár darab elég egy játékhoz, ezt célszerű más játékosoktól beszerezni (pl. akik a Konverziós készletekből is vásároltak). Általam javasolt mennyiségek, amiket érdemes beszerezni:

  disarm: 3 db
stressz: 3 db
kritikus találat: 5 db
jam: 3 db
tracktor: 3 db
force: 3 db
charge: 10 db
ion: 3 db
cloak: 1 db
.tokens_s.jpg

Hol: XW Adok-veszek csoport (link a cikk végén)
Tipp az árra: 0-500-1000 ft mindösszesen

Még több pénzért - nagyon szép - műanyag tokeneket is árulnak weboldalak, de kezdésnek erről lebeszélnék mindenkit, mert komoly kiadás lehet, és ha fél év múlva mégsem tetszik a játék, nehéz lehet jó áron megszabadulni tőlük.

- kockák

Sok játékosnak van belőle felesleg, érdemes megköröztetni, hogy kinek van pár eladó. 6 darab mindkettőből elég, talán 1000-2000 ft lehet mindösszesen.
Lehet külön kocka-készletet is venni 3/3 kockával, 2500 ft körüli áron, ami 6/6 kockára kb. 5000 ft: túl drága!
Van letölthető Dice App mobilra, otthonra megfelelhet (kb. 1000 ft), de a játék szellemiségével szembemegy, hogy nem fizikai valójában megfogható komponens. Nem ismerek olyan játékost, aki teljes szívéből támogatná.

dice_s_2.png

- manőver-sablonok, lőtáv-mérő

az 1.0-ból jövők közül szinte mindenkinek van egy-több készletnyi (kartonból), mert a többség vett/nyert helyette műanyag készletet. Szerintem elég olcsón is (pár száz vagy 1000-1500 ft a teljes készlet) beszerezhető használtan, legfeljebb a 2.0-ához középvonalat kell ráhúznod (vonalzó, vékony filctoll, biztos kéz, stb.), vagy vehetsz webhelyeken nagyon csinos műanyag készletet nagyon csinos árért (4-6-8 ezer ft?). A külön árult FFG-s lőtávmérőt szerintem felejtse el mindenki (gyertek, vitassuk meg!), az borzalom: otromba darabok, horror áron!

- aszteroidák (akadályok)

Valójában, pontosabban felsorolva: aszteroidák, törmelékek, gázfelhők: az 1.0-ások pont megfelelnek (igaz, ott még nem voltak gázfelhők), és sok játékosnak lehetnek elfekvő darabjaik (saccra, 6 darab 1000 ft körül lehet mindösszesen), illetve ha vársz egy kicsit (kb.) 2020 januárjáig, akkor az FFG fog kiadni külön, csak ilyeneket tartalmazó csomagot, kb. 5000 ft lesz, de abban mindenféle benne lesz. Bejelentés itt, részletes infók itt. Addig akár kölcsön-darabokkal is mehetsz, otthonra meg addig (ezt ne olvassa el senki!) akár magadnak is rajzolhatsz, színezhetsz, kivághatsz ilyeneket!

obstacles_s_2.jpg

- sebzéspakli

Hamarosan (2020 első negyedévében) az FFG ki fog adni hivatalos sebzéspaklikat, különböző design-nal, csak győzzön az ember válogatni! Egy játékosnak elég 1 pakli (otthoni játékra 2 játékosnak is elég 1 pakli!) A paklik a frakciók design-elemeivel, jellemző hajójának sziluettjével jelennek meg, de a lapokon található kritikus sebzések (szövegezés, darabszámok) teljesen azonosak lesznek, tehát nem kötelező egyeznie a játszott frakcióval. Várhatóan 2000 ft körül lesz, infó itt.
Otthoni játékra elég lehet, ha nyomtatsz magadnak (a neked megfelelő minőségben és árért). Előfordulhat, hogy használtan eladóak jó minőségű fél-házi készítésűek, amikbe ugyan hivatalos versenyen beleköthetnek (közepesebb versenyen sem szoktunk), de otthoni/nem-versenyszerű játékhoz tökéletesek. Versenyre lehet addig kölcsönkérni, amíg nem szerezel egy eredeti paklit. Eredetit másodkézből eddig nem volt könnyű és olcsó szerezni, de hamarosan - a piac törvényei szerint - be kell állnia az FFG-s ár alá.

damages_s.jpg 

Mennyinél tartunk?

Kb 6500 ft-nál. Megéri? Pénzügyileg nem (Core Set kb. 11 000 ft, eladható belőlük a 3 hajó összesen kb. 5000 ft-ért, vagyis ráköltöttünk 6000-et, és ugyanúgy az Adok-veszek fórumot bújtuk, csak most az eladói oldalon).
Csak a sebzéspaklink lett szebb, ennyi.
Zöldeknek: kevesebb szemetet termeltünk? Igen!
Olyat és annyit vettünk, amire szükségünk van? Igen!
 

Még pár megjegyzés:

- Fejlesztés-kártyák: itt azokra a kártyákra gondolok, amiket nem adnak minden új hajóhoz, de eléggé alapvető fejlesztések, fegyverek, személyzetek. Ilyen pl. a Proton Torpedo, Hull Upgrade, Juke, de rengeteg-féle van belőlük. Aki vett Konverziós Készlete(ke)t, azoknál halmokban állhatnak, kihasználatlanul. Jó nagy kupacot lehet venni, akár 1000 ft-ért is (igen, hirdesd meg, hogy keresel ilyen válogatást!). Célszerű nagyon vegyes válogatást venni; pl. 6 darab Proton Topedo alapvetően felesleges - pláne kezdőként, pláne ha nem játszol epic-et még -, de ha van pl. 2-2 darabod sokféle torpedóból és rakétából, azzal már nem kell szégyenkezni. Ez vonatkozik az összes-féle fejlesztésre, fegyverre, személyzet-re, miegyebekre. Kicsit figyelni kell rá, hogy a frakcióban, amivel játszanál, használható-e: ez rá van írva a kártyákra, pl. "Rebel only". .upgrades_s.jpg

- Playmat (játéktér): ha már van jópár hajód, és játszottál már jópárat, akkor fogsz akarni ilyet! ;) Ne siesd el, elég akkor gondolkodni rajta!
- Műanyag tárcsavédők: kezdőknek felesleges. Ha már fülig benne vagy az XW-ben, akkor döntsd el, hogy kell-e neked (ízlés kérdése, én pl. utálom, és nincs is ilyenem).

 

Ha ennyit már tudsz, akkor már csak a rengeteg egyéb hajó között kell válogatnod! - Jó játékot hozzá!

 

A leghasznosabb linkek: 

A magyar XW-esek gyüjtőhelye: https://www.facebook.com/groups/xwing.miniatures.hungary
XW adok-veszek csoport: https://www.facebook.com/groups/1353673121325460
Minden infó, szépen rendszerezve: https://xwing-miniatures-second-edition.fandom.com/wiki/X-Wing_Miniatures:_Second_Edition_Wiki
Áttekintés és cikkek magyarul: https://vorosotos.blog.hu/2018/06/27/x-wing_2_0
Listaépítő, gyors tallózás frakciók, hajók, pilóták és fejlesztések között: https://raithos.github.io
FFG XW 2.0 hivatalos weboldal: https://www.fantasyflightgames.com/en/products/x-wing-second-edition

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sensorjammer.blog.hu/api/trackback/id/tr1215040960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása